Pieczone na węglach szaszłyczki wieprzowo-rybne, zawijane w papier ryżowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 300 g pasty rybnej (mielonego mięsa ryby)
- 12 posiekanych dymek
- 2 ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 12 drewnianych pałeczek
- namoczonych w wodzie przez 20 minut
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- listki z jednego pęczka pachnotki
- listki z jednego pęczka mięty wietnamskiej
- listki z jednego pęczka mięty
- ½ pęczka szczypiorku czosnkowego
- pokrojonego na kawałki o długości 5 cm
- 3 karambole
- cienko pokrojone
- 1 długi ogórek
- przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony na cienkie półplasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sos hoisin do maczania:
W rondelku wymieszać sos hoisin i ocet, wstawić na średni ogień, wlać mleko, wymieszać. Podgrzewać, mieszając, zdjąć z ognia chwilę przed tym, kiedy mieszanina osiągnie punkt wrzenia, odstawić do ostygnięcia, posypać fistaszkami i chili. W moździerzu rozetrzeć mieloną wieprzowinę i mięso ryby na gładką masę. W dużej misce wymieszać sos rybny, cukier i sól oraz pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mieszankę wieprzowiny i ryby, wyrobić na gładką masę. Nabierać garść masy, formować kulki i rzucać nimi o brzeg miski, żeby masa nabrała elastyczności.
Na 2/3 długości uformować podłużne kotleciki wokół pałeczek. Piec na średnio rozgrzanym grillu przez 8 minut, obracając pałeczki co 2 minuty. Arkusiki papieru ryżowego zwilżyć plasterkami ogórka, ułożyć mieszankę ziół, półplasterki ogórka, plasterki karamboli, pokrojony szczypiorek czosnkowy, zwinąć ciasno. Podawać z sosem do maczania.
W rondelku wymieszać sos hoisin i ocet, wstawić na średni ogień, wlać mleko, wymieszać. Podgrzewać, mieszając, zdjąć z ognia chwilę przed tym, kiedy mieszanina osiągnie punkt wrzenia, odstawić do ostygnięcia, posypać fistaszkami i chili. W moździerzu rozetrzeć mieloną wieprzowinę i mięso ryby na gładką masę. W dużej misce wymieszać sos rybny, cukier i sól oraz pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mieszankę wieprzowiny i ryby, wyrobić na gładką masę. Nabierać garść masy, formować kulki i rzucać nimi o brzeg miski, żeby masa nabrała elastyczności.
Na 2/3 długości uformować podłużne kotleciki wokół pałeczek. Piec na średnio rozgrzanym grillu przez 8 minut, obracając pałeczki co 2 minuty. Arkusiki papieru ryżowego zwilżyć plasterkami ogórka, ułożyć mieszankę ziół, półplasterki ogórka, plasterki karamboli, pokrojony szczypiorek czosnkowy, zwinąć ciasno. Podawać z sosem do maczania.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia wietnamska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W