Wietnamskie naleśniki z wieprzowiną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka kokosowego
- ½ szklanki wody kokosowej
- mąka ryżowa
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie 4 łyżki mleka skondensowanego
Farsz mięsny:
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego
- łyżka cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- sól
- łyżeczka płatków chili
Dodatki:
- kilka łyżek o gotowanych krewetek koktajlowych
- starte twarde mango
- olej do smażenia
- liście musztardowca
- liście kolendry
- pachnotka lub inne wietnamskie zioła
Sos do maczania:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- ½ szklanki wody kokosowej
- 2 łyżki rzepy startej na drobnych oczkach
- 2 łyżki startej marchewki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie, aż będzie jednolite. Mąki daj tyle, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego.
Wszystkie składniki mięsnego farszu wymieszaj. Rozgrzej wok i przesmaż je, aż wytopi się tłuszcz. Przerzuć do miseczki.
W woku lub na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oleju. Ciasto wylej na ścianki woka i do środka, gdy olej będzie już gorący. Zmniejsz ogień i na rozrzuć na naleśnik mielone mięso, krewetki i starte mango.
Złóż naleśnik na pół. Smaż jeszcze, aż będzie chrupiący.
Porwij naleśnik na kawałki i zawijaj w różne zioła i liście sałaty. Maczaj w sosie. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Naleśniki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W