Kurczak gotowany w glinianym garnku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- podzielony na ćwiartki
- 1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
- 1 łyżka oleju z annatto
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego do gotowania Shaoxing
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 1 szklanka soli kamiennej
- 1 kg świeżej trzciny cukrowej
- w kawałkach 2 x 10 cm
- 2 świeże bagietki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać przyprawę „pięć smaków”, olej z annatto, miód, wino do gotowania, sos rybny i czosnek. Włożyć kawałki kurczaka, obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Do dużego glinianego garnka wsypać sól, na wierzchu ułożyć rusztowanie z kawałków trzciny cukrowej. Umieścić na nim kurczaka. Pod przykryciem gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek, podawać z chrupiącą bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W