Kurczak gotowany w glinianym garnku

Kurczak gotowany w glinianym garnku
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • podzielony na ćwiartki
  • 1 łyżeczka przyprawy „pięć smaków”
  • 1 łyżka oleju z annatto
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego do gotowania Shaoxing
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 szklanka soli kamiennej
  • 1 kg świeżej trzciny cukrowej
  • w kawałkach 2 x 10 cm
  • 2 świeże bagietki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać przyprawę „pięć smaków”, olej z annatto, miód, wino do gotowania, sos rybny i czosnek. Włożyć kawałki kurczaka, obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Do dużego glinianego garnka wsypać sól, na wierzchu ułożyć rusztowanie z kawałków trzciny cukrowej. Umieścić na nim kurczaka. Pod przykryciem gotować na średnim ogniu przez 40 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek, podawać z chrupiącą bagietką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA