Roladki z wermiszelem i krewetkami

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 12 średniej wielkości krewetek
  • w pancerzykach
  • 12 bambusowych patyczków
  • namoczonych w wodzie na 20 minut
  • 12 pasm cienkiego makaronu ryżowego (przygotowanego według przepisu na opakowaniu)
  • 6 gałązek szczypiorku czosnkowego
  • posiekanego drobno
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 zielone (niedojrzałe) mango
  • pokrojone w wiórki
  • 1 zielony banan
  • cienko pokrojony wzdłuż
  • 1 ogórek - wąż
  • przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie półplasterki
  • 6 listków sałaty
  • porwanych na pół
  • 2 łyżki prażonych
  • pokruszonych fistaszków
  • sos do maczania nuoc mam cham (patrz: osobny przepis)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do małego rondelka wlać olej, wsypać posiekany szczypiorek, podgrzać. Wymieszać, zdjąć z ognia, zlać olej szczypiorkowy do miseczki. Ponadziewać krewetki na patyczki, piec na średnio rozgrzanym grillu 2 minuty z każdej strony. W czasie, kiedy krewetki się pieką, rozłożyć pasma makaronu na talerzu i wstawić do kuchenki mikrofalowej na minutę. Wyjąć, posmarować olejem szczypiorkowym, posypać fistaszkami. Arkusze papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
Na każdy arkusz nakładać listki sałaty, makaron, upieczone krewetki (w pancerzykach), wiórki mango, kawałki banana i plasterki ogórka. Zwinąć ciasno, podwijając brzegi. Podawać z sosem do maczania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA