Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki podprażonych nasion czarnego sezamu
- ½ łyżeczki podprażonych nasion jasnego sezamu
- ¼ łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka wiórków imbiru
- 2 gałązki kolendry
- drobno posiekane
- 4 listki mięty wietnamskiej
- drobno pokrojone
- 2 listki bazylii azjatyckiej
- drobno posiekane
- ½ łyżeczki roztartego w moździerzu imbiru
- ½ łyżeczki roztartego czosnku
- ½ łyżeczki roztartej cebuli
- 200 g steku z tuńczyka
- 2 łyżki oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Salsa z mango - wymieszać dokładnie wszystkie składniki w misce. Na talerzu wymieszać oregano, sezam, cukier, szczyptę soli i pieprzu, wiórki imbiru, kolendrę, wietnamską miętę, bazylię azjatycką oraz pastę z imbiru, czosnku i cebuli. Obtoczyć w tym tuńczyka (nie kroić na kawałki). Wstawić patelnię teflonową na średni ogień, wlać olej. Obsmażać tuńczyka z każdej strony przez 45 -60 sekund. Powinien być z wierzchu ścięty i przyrumieniony, w środku - surowy. Zdjąć tuńczyka z patelni, pokroić na 2 cm plastry, podawać na „materacyku” z salsy z mango. Skropić sokiem z limonki i posypać dodatkowo prażonymi nasionami sezamu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W