Mini szaszłyki z mięsem i tofu
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 150 g polędwiczek wieprzowych
- 150 g polędwicy wołowej
- kostka tofu, najlepiej mocno odciśniętego
- opakowanie grzybków enoki
- liście musztardowca
Marynata:
- 5 łyżek sosu rybnego
- 5 łyżek soku z limonki
- sól
- trawa cytrynowa
- 2 łyżki cukru
sos I
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu chili słodkiego
- 2 łyżki soku z limonki
sos II
- 5 łyżek soku z limonki
- szczypta płatków soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- posiekaną papryczka chili w zależności od upodobań
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa pokrój w cieniutkie plasterki i lekko rozklep. Mięso wrzuć do marynaty i odstaw na 2-3 godziny.
Po tym czasie oddziel wieprzowinę od wołowiny. Na każdy plasterek wołowiny ułóż mały pęczek grzybów i zwiń roladkę. Plasterki wieprzowiny zawiń w liście musztardowca
Tofu pokrój w dużą kostkę i każda również zawiń w liście musztardowca. Mięsa i tofu nabij na patyczki do szaszłyków (każdy rodzaj oddzielnie). Grilluj przez kilka minut.
Przygotuj oba sosy, dokładnie mieszając składniki. Podawaj szaszłyki z sosami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W