Lizaki z kurczaka słodko-kwaśne
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 3 limonki
- 2 łyżki siekanej świeżej kolendry
- 6 łyżek miodu
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- sól
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i nadziej na patyczki do szaszłyków. Limonki dobrze umyj, osusz i zetrzyj skórkę. Mięso posól i skrop sokiem z ½ limonki. Ostaw. Zagotuj miód z sokiem z pozostałych limonek, dodaj bulion i całość ponownie zagotuj. Rozprowadź małą ilość mączki ziemniaczanej zimną wodą i zagęść tym sok z miodem i bulionem. Dodaj do sosu część startej skórki z limonek i posiekaną kolendrę. Mięso obtocz w mączce ziemniaczanej i smaż w głębokim niezbyt gorącym oleju. Gdy tylko się usmaży natychmist osącz na papierowym ręczniku i zamocz w sosie, by mięso było nim oblepione. Przed podaniem posyp niewielką ilością skórki z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W