Sałatka z mleczy z pancettą i cydrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 85 g pancetty (długodojrzewającego solonego boczku) w plasterkach
- 2 szalotki pokrojone na plasterki
- 1 duży pęk świeżych mleczy sałatkowych (same liście
- umyte i pokrojone)
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- ¾ szklanki cydru jabłkowego (gęstego soku z miąższem
- nie alkoholu)
- ¼ szklanki złocistych rodzynek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Pokrój plasterki pancetty na kawałki i podsmaż, aż będą chrupiące. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i wylej prawie cały tłuszcz z patelni – oprócz ok. 2 łyżek. Dodaj szalotki i podsmażaj 2 min. Dodaj liście mleczu i tymianek, wymieszaj, wlej cydr, dodaj rodzynki i mieszając blanszuj bez przykrycia, aż liście zmiękną (ok. 5 min). Dopraw do smaku i podawaj na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W