Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami

Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 80 g fileta ze szczupaka
  • 6 dag tłuszczu
  • 150 g ziemniaków
  • 25 dag śmietany
  • 10 g owczego sera
  • sól
  • pieprz
Smażone grzyby z ziołami i cytryną:
  • 5 szt. pokrojonych w paski boczniaków
  • 6 szt. pieczarek brązowych pokrojonych na 4 części każda
  • kilka listków mięty
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 kieliszki koniaku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • masło do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę pokrój na małe kawałki i posól. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, odcedź.
Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA