Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 80 g fileta ze szczupaka
- 6 dag tłuszczu
- 150 g ziemniaków
- 25 dag śmietany
- 10 g owczego sera
- sól
- pieprz
Smażone grzyby z ziołami i cytryną:
- 5 szt. pokrojonych w paski boczniaków
- 6 szt. pieczarek brązowych pokrojonych na 4 części każda
- kilka listków mięty
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łodyga selera naciowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 kieliszki koniaku
- 4 łyżki soku z cytryny
- masło do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rybę pokrój na małe kawałki i posól. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut, odcedź.
Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.
Rondel wysmaruj tłuszczem. Ułóż warstwami ziemniaki i rybę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej śmietaną i posyp pokruszonym owczym serem.
Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Przygotuj grzyby. Na suchej patelni przesmaż grzyby, aż się przyrumienią.
Wyjmij boczniaki i dorzuć masło, czosnek oraz selera naciowego i smaż około 2 minut. Dodaj koniak i podpal. Gdy zgaśnie, dodaj sosu sojowego. Przed samym podaniem dorzuć boczniaki, zioła i sok z cytryny oraz dopraw solą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W