Carpaccio z piersi kaczych sezonowanych domowym sposobem
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 4)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- szklanka cukru
- pół szklanki gruboziarnistej soli
- 2 łyżki młotkowanego pieprzu
- łyżka ulubionych suszonych ziół – mogą być prowansalskie
Sos z rokitnika:
- ćwierć szklanki soku z rokitnika
- kilka malin
- kilka polskich jeżyn
- ćwierć szklanki dobrego polskiego oleju tłoczonego na zimno
- 2 łyżki miodu ulubionego
Wiśnie:
- szklanka drylowanych wiśni
- kilka listków werbeny
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki chery lub miodu pitnego
- ćwierć szklanki soku z cytryny
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z kilkoma łyżkami wody.
Do posypania:
- 1 gruba pietruszka
- sól morska
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie tej kaczki wymaga czasu, nie jest skomplikowane, ale lekko pracochłonne.
Sól wymieszaj z cukrem i przyprawami. Natrzyj mieszanką piersi z kaczki. Wstaw do lodówki na 48 h.
Po wyjęciu otrzyj do sucha. Teraz piersi z kaczki owiń gazą kilkukrotnie i powieś na sznurku w suchym miejscu kuchni. Trzymaj tak pierś od kilku dni do kilku tygodni.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Odstaw, żeby smaki się połączyły.
Wiśnie wrzuć do garnuszka i dodaj pozostałe składniki, oprócz wody z mąką. Chwilę gotuj i dodaj wodę z mąką. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Pierś z kaczki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na półmisku. Na wierzchu rozsyp przestudzone wiśnie i polej sosem z rokitnika.
Pietruszkę obierz na wióry za pomocą obieraczki i usmaż na rumiano w głębokim oleju. Wysusz i wymieszaj z solą. Posyp wiórami kaczkę.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź