Carpaccio z piersi kaczych sezonowanych domowym sposobem

Carpaccio z piersi kaczych sezonowanych domowym sposobem
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę 2 (odc. 4)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • szklanka cukru
  • pół szklanki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki młotkowanego pieprzu
  • łyżka ulubionych suszonych ziół – mogą być prowansalskie
Sos z rokitnika:
  • ćwierć szklanki soku z rokitnika
  • kilka malin
  • kilka polskich jeżyn
  • ćwierć szklanki dobrego polskiego oleju tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki miodu ulubionego
Wiśnie:
  • szklanka drylowanych wiśni
  • kilka listków werbeny
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki chery lub miodu pitnego
  • ćwierć szklanki soku z cytryny
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z kilkoma łyżkami wody.
Do posypania:
  • 1 gruba pietruszka
  • sól morska
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie tej kaczki wymaga czasu, nie jest skomplikowane, ale lekko pracochłonne.

Sól wymieszaj z cukrem i przyprawami. Natrzyj mieszanką piersi z kaczki. Wstaw do lodówki na 48 h.

Po wyjęciu otrzyj do sucha. Teraz piersi z kaczki owiń gazą kilkukrotnie i powieś na sznurku w suchym miejscu kuchni. Trzymaj tak pierś od kilku dni do kilku tygodni.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Odstaw, żeby smaki się połączyły.

Wiśnie wrzuć do garnuszka i dodaj pozostałe składniki, oprócz wody z mąką. Chwilę gotuj i dodaj wodę z mąką. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Pierś z kaczki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na półmisku. Na wierzchu rozsyp przestudzone wiśnie i polej sosem z rokitnika.

Pietruszkę obierz na wióry za pomocą obieraczki i usmaż na rumiano w głębokim oleju. Wysusz i wymieszaj z solą. Posyp wiórami kaczkę.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA