Kaczka z sosem hoisin
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 4 piersi z kaczki
- 500 g soli
- 20 g pieprzu młotkowanego
- 30 ml octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 100 g cukru brązowego
- 200 ml sosu sojowego
- 50 g śliwek suszonych
- 3 gwiazdki anyżu
- 300 ml wody
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki wina słodkiego
- kilka młodych marchewek
- kapusta pekińska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę. Obtaczamy w pieprzu i soli i układamy skórą w dół, zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na noc. Następnie ściągamy sól i pieprz. Smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry na rumiany kolor, a od drugiej strony na wolnym ogniu 6-7 min. Piersi zdejmujemy i zostawiamy do przestygnięcia.
Śliwki gotujemy z sosem sojowym, anyżem i 200 ml wody przez 15 min., dodajemy ocet ryżowy i olej sezamowy, wyjmujemy gwiazdki anyżu, całość miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko. Przekładamy do rondla, mąkę ziemniaczaną mieszamy z resztą wody i dolewamy do masy, dodajemy cukier, mieszamy do zagotowania. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstego sosu.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pierś od strony skóry maczamy w winie, następnie w mące i ponownie w winie i w mące, lekko dociskając. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej na 2 cm i smażymy pierś od strony skóry na rumiany kolor, odwracamy i smażymy 2 min. od strony mięsa, zdejmujemy piersi i kroimy w plastry.
Warzywa kroimy i przesmażamy krótko w woku na rozgrzanym oleju, dodajemy w trakcie trochę wody. Zdejmujemy i polewamy sosem hoisin.
Na głęboki talerz wylewamy sos, układamy na nim kaczkę w plastrach i warzywa, posypujemy ziarnami sezamu i dekorujemy listkami kolendry.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź