Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata z sosu ostrygowego:
1 szalotka
6 ząbków czosnku
4 łyżka imbiru
½ szklanki sosu ostrygowego
¼ szklanki sosu hoi sin
2 łyżka przecieru pomidorowego
Polędwiczki wieprzowe po chińsku:
2 polędwiczki wieprzowe, bez błon
marynata z sosu ostrygowego
1 łyżka oleju roślinnego
Marynata z sosu ostrygowego:
Włóż szalotki, czosnek i imbir do blendera, zmiel. Przełóż do miseczki, dodaj sos ostrygowy, sos hoi sin i przecier pomidorowy, wymieszaj.
Polędwiczki wieprzowe po chińsku:
Ułóż polędwiczki w naczyniu żaroodpornym, marynuj w połowie marynaty z sosu ostrygowego.
Wstaw do lodówki i marynuj przez minimum ½ godziny, maksymalnie całą noc. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej olej na dużej patelni żaroodpornej, na średnim ogniu. Obsmaż polędwiczki ze wszystkich stron. Polej polędwiczki pozostałą marynatą z sosu ostrygowego. Wstaw do piekarnika do czasu upieczenia, na mniej więcej 20 minut. Przed podaniem wystudź przez mniej więcej 15 minut.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W