Krupnik z kaszą jaglaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 średnia marchewka
- 4 cm białej części pora
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- ćwierć łyżeczki kozieradki
- 1 łyżeczka soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść zielonej pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę odmierz i wypłucz gorącą wodą na sitku.
Cebulę, marchew i seler obierz ze skórki.
Cebulę pokrój na drobniutkie kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pora pokrój na cieniutkie plasterki.
Podsmaż warzywa w garnku na maśle.
W tym czasie umyj i osusz kurczaka. Pokrój również na malutkie kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Do warzyw dodaj ziemniaki, kurczaka, zalej wodą i dodaj przyprawy oraz kaszę. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wody.
Na sam koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zieloną pietruszką.
Cebulę, marchew i seler obierz ze skórki.
Cebulę pokrój na drobniutkie kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pora pokrój na cieniutkie plasterki.
Podsmaż warzywa w garnku na maśle.
W tym czasie umyj i osusz kurczaka. Pokrój również na malutkie kawałki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Do warzyw dodaj ziemniaki, kurczaka, zalej wodą i dodaj przyprawy oraz kaszę. Gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wody.
Na sam koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z zieloną pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W