Açai na tigela – mus z jagody açai z korzenną granolą - Andrzej Czajka

Açai na tigela - mus
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki wrzucić do blendera względnie posiekanego banana i zamrożony mus acaico (wybieramy tylko ten, który zawiera 100% owocu!) i zblendować na gładką pulpę. Do miseczki wrzucamy sporą garść płatków owsianych, troszkę mniejszą otrębów i jeszcze mniejszą siemienia lnianego. Do tego ulubione orzechy (w moim wypadku laskowe, migdały i macadamia) – również garść, rodzynki wedle uznania, można dodać to, na co akurat ma się ochotę. Diabeł tkwi w szczegółach, a w tym wypadku będą nimi korzenne przyprawy. Można użyć mixu przypraw do piernika, ale lepiej będzie skomponować takę mieszankę samemu. Cynamon, mielone goździki, gałka muszkatołowa, imbir – dwie łyżeczki zmieszanych przypraw z pewnością nadadzą granoli odpowiedni aromat. Miód mieszamy z ciepłą wodą w proporcjach 1:1, aż do pełnego rozpuszczenia. Dolewamy do miseczki z płatkami i orzechami i mieszamy, aby granola zlepiła się w małe, pełne smakołyków kulki. Blachę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju, wykładamy płaską warstwę granoli i wrzucamy do piekarnika pod grill, aż orzechy i płatki zezłocą się i nabiorą pożądanej przez nas chrupkości. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia, po czym zgarniamy łopatką i posypujemy gotową granolą nasz mus z açai i bananów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA