Mus czekoladowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 150 - 200 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 5 żółtek
- 60 g cukru
- 300 ml śmietany 30%
- 15 ml rumu
- kilka kropel esencji rumowej
- czereśnie koktajlowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, dolać rum i esencję rumową. Żółtka ubijać z cukrem na kogel-mogel (mikserem). Połączyć delikatnie masę z żółtek z gorzką czekoladą. Ubić śmietanę. Kiedy wszystko przestygnie dodać ubitą śmietanę. Nakładać masę do kieliszków lub miseczek. Mus musi postać w lodówce do zakrzepnięcia. Ozdobić bitą śmietaną i czereśnią koktajlową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W