Pieczone jabłka z sosem karmelowym

Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
6 średnich, nierozpadających się jabłek
4 – 6 suszonych fig
30 g uprażonych pokrojonych migdałów
200 g cukru
100 g masła
łyżka tłustej śmietany lub crème fraîche
sok z cytryny do smaku


Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Usunąć gniazda nasienne. Naciąć skórkę jabłek w połowie wysokości, żeby nie pękły w piekarniku. Wypełnić je figami i migdałami. Ułożyć na blasze i piec, aż spęcznieją i będą całkowicie miękkie w środku, przez ok. pół godziny. Wsypać cukier do rondla z łyżką wody i zagotować do postaci złocistego karmelu, przez ok. 5 minut. Karmel nie może zbytnio ściemnieć – należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie. Wyłączyć gaz i wmieszać masło. Kiedy się rozpuści, wmieszać śmietanę i dodać soku z cytryny do smaku. Podawać gorące jabłka zaraz po wyjęciu z piekarnika, polane sosem, z dużą łyżką śmietany cynamonowej albo crème fraîche z boku.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA