Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki:6 średnich, nierozpadających się jabłek
4 – 6 suszonych fig
30 g uprażonych pokrojonych migdałów
200 g cukru
100 g masła
łyżka tłustej śmietany lub crème fraîche
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Usunąć gniazda nasienne. Naciąć skórkę jabłek w połowie wysokości, żeby nie pękły w piekarniku. Wypełnić je figami i migdałami. Ułożyć na blasze i piec, aż spęcznieją i będą całkowicie miękkie w środku, przez ok. pół godziny. Wsypać cukier do rondla z łyżką wody i zagotować do postaci złocistego karmelu, przez ok. 5 minut. Karmel nie może zbytnio ściemnieć – należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie. Wyłączyć gaz i wmieszać masło. Kiedy się rozpuści, wmieszać śmietanę i dodać soku z cytryny do smaku. Podawać gorące jabłka zaraz po wyjęciu z piekarnika, polane sosem, z dużą łyżką śmietany cynamonowej albo crème fraîche z boku.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W