Arkas pomarańczowy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 ml mleka świeżego, nie UHT!
- 100 g cukru
- szczypta nitek szafranu
- 14 g żelatyny
- sok z 1 cytryny
- skórka strata z 1 pomarańczy
- 1 kostka lodu
- 1 łyżka wody pomarańczowej
Ponadto:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 pomarańcza wyfiletowana
- kilka kumkwatów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nitki szafranu kładziemy na kostce lodu umieszczonej w małej miseczce i pozostawiamy, aż puści kolor. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
Do rondelka wlewamy mleko, dosypujemy cukier i skórkę startą z pomarańczy. Zagotowujemy całość i zakwaszamy sokiem z cytryny, cały czas podgrzewając. Masa powinna się zacząć ścinać, w mleku powinny być widoczne skrzepy i osobno serwatka. W razie potrzeby dodajemy więcej kwasu. Dolewamy wodę pomarańczową i ściągamy całość z gazu.
W gorącym mleko rozpuszczamy żelatynę i mieszamy dokładnie rózgą lub mieszadłem ze sprężynką. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i przelewamy najlepiej za pomocą dzbanka z dziubkiem do formy silikonowej ustawionej na blaszce. Wstawiamy deser do zamrażarki na 2-3 h do całkowitego stężenia. Nic się nie stanie jeśli deser zamarznie.
Na chwilę przed serwowaniem deseru przygotowujemy ganasz. Należy podgrzać śmietankę w małym rondelku i do gorącej dodać pokrojoną czekoladę. Odstawiamy całość na 1-2 minuty, następnie mieszamy do połączenia. Na spód talerza nakładamy ciepły, ale nie gorący ganasz, na nim układamy wyciągnięty z formy deser. Dekorujemy np. filecikami z pomarańczy i plastrami kumkwatu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź