Zabajone, figi karmelizowane miodem i kruszonka z ciasteczek amaretti
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- ½ szklanki Prosecco albo Moscato (włoskie wino musujące)
- 2 świeże figi pokrojone w ćwiartki
- 30 g masła
- 1 łyżka miodu
- skórka z ½ cytryny
- 2 pokruszone ciasteczka amaretti
- kwiaty oregano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem na kogel mogel, wlej Prosecco i dobrze wymieszaj. Gotuj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż masa będzie puszysta, gęsta i jednolita.
Podsmaż figi na maśle, po kilku minutach dodaj miód i skarmelizuj. Na talerz lub do szklanki wlej zabajone, dodaj figi, skórkę z cytryny i kruszonkę z amaretti oraz kwiaty oregano.
Podsmaż figi na maśle, po kilku minutach dodaj miód i skarmelizuj. Na talerz lub do szklanki wlej zabajone, dodaj figi, skórkę z cytryny i kruszonkę z amaretti oraz kwiaty oregano.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W