Straccetti wołowe

Straccetti z wołowiny
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g zrazowej
  • rukola
  • 4-5 liści szałwii
  • 80 g parmezanu
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • krem z octu balsamicznego
  • oliwa extra virgin
  • sól
  • pieprz
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • grzanka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Parmezan zetrzyj w płatki. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, długie około 4 cm i grube max 1 cm.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj posiekany czosnek i smaż na wolnym ogniurazem z szałwią. Dopraw solą. Jak olej będzie skwierczał, włóż mięso, smaż na dużym ogniu. Dodaj białe wino, smaż, aż alkohol odparuje. Dodaj pomidorki pokrojone na pół.

Udekoruj talerz rukolą, ułóż steki i dekoruj pomidorkami i parmezanem oraz kremem z octu balsamicznego. Jeżeli się chcesz mieć bardziej chrupkiące steki,  możesz obtoczyć je lekko w mące.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA