Straccetti wołowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g zrazowej
- rukola
- 4-5 liści szałwii
- 80 g parmezanu
- 1 szklanka białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- krem z octu balsamicznego
- oliwa extra virgin
- sól
- pieprz
- 150 g pomidorków koktajlowych
- grzanka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Parmezan zetrzyj w płatki. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, długie około 4 cm i grube max 1 cm.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj posiekany czosnek i smaż na wolnym ogniurazem z szałwią. Dopraw solą. Jak olej będzie skwierczał, włóż mięso, smaż na dużym ogniu. Dodaj białe wino, smaż, aż alkohol odparuje. Dodaj pomidorki pokrojone na pół.
Udekoruj talerz rukolą, ułóż steki i dekoruj pomidorkami i parmezanem oraz kremem z octu balsamicznego. Jeżeli się chcesz mieć bardziej chrupkiące steki, możesz obtoczyć je lekko w mące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W