Tort poczwórnie czekoladowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jaja
- ⅓ szklanki cukru
- ⅓ szklanki oleju rzepakowego
- ⅓ szklanki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 1 op. cukru wanilinowego (lub takiego z prawdziwą wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem truflowy:
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g czekolady gorzkiej
- 75 ml likieru kawowego
- 2 łyżki cukru pudru
- Krem z serka mascarpone:
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 50 g czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- Nasączenie:
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki białego rumu
- ¾ szklanki wrzątku
- Polewa:
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wbijamy 3 jaja i ubijamy mikserem, dodajemy po trochu cukier i cukier wanilinowy. Ciągle ubijając dolewamy cienką stróżką olej.
Mąkę, proszek, kakao przesiewamy. Wsypujemy na raz suche składniki, krótko i na małych obrotach miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łopatką.
Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 18 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok. 25 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na 3 blaty jak już całkowicie wystygnie, najlepiej na drugi dzień.
Przygotowujemy krem truflowy: podgrzewamy śmietankę krótko, tak żeby była bardzo ciepła, ale się nie zagotowała. Odstawiamy na bok, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i czekamy ok. 1-2 minut.
Następnie łączymy składniki za pomocą mieszadła lub rózgi, aż całość będzie miała jednolity kolor. Dosypujemy przesiany cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
Dolewamy po trochu likier i miksujemy, aż krem będzie jaśniejszy i zwiększy swoją objętość. Wstawiamy go do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem z serka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, serek ucieramy widelcem z cukrem pudrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dolewamy do niej czekoladę.
Przekładamy część śmietanki do serka i krótko, za pomocą miksera łączymy, znów dodajemy trochę i miksujemy.
Na koniec wlewamy ostatnią porcję śmietanki i łączymy całość za pomocą łopatki. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie łączymy wszystkie składniki na nasączenia tortu.
Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, odstawiamy na bok jak tylko zacznie pyrkać. Dodajemy pokrojoną czekoladę i odstawiamy na 2 minut.
Łączymy składniki za pomocą mieszadła, aż się połączą i odstawiamy do przestudzenia.
Układamy blat biszkoptu na talerzu, nasączamy połową porcji płynu.
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem truflowy, wyrównujemy go za pomocą łopatki. Nakładamy na wierzch drugi blat ciasta, znów nasączamy i nakładamy tym razem krem z serka. Na koniec nakładamy ostatni blat.
Wyrównujemy brzegi tortu za pomocą łopatki, dokładając gdzie trzeba krem. Całość oblewamy polewą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Dekorujemy wierzch kremami, które pozostały w rękawach i serwujemy, krojąc gorącym nożem, za każdym razem wycierając go do sucha i podgrzewając we wrzątku.
Tort trzymamy w lodówce, najlepiej w pojemniku. Może tak stać do 4 dni.
Mąkę, proszek, kakao przesiewamy. Wsypujemy na raz suche składniki, krótko i na małych obrotach miksujemy. Na koniec dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łopatką.
Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 18 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok. 25 minut w temp. 170 stopni do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na 3 blaty jak już całkowicie wystygnie, najlepiej na drugi dzień.
Przygotowujemy krem truflowy: podgrzewamy śmietankę krótko, tak żeby była bardzo ciepła, ale się nie zagotowała. Odstawiamy na bok, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i czekamy ok. 1-2 minut.
Następnie łączymy składniki za pomocą mieszadła lub rózgi, aż całość będzie miała jednolity kolor. Dosypujemy przesiany cukier puder i miksujemy na wysokich obrotach miksera.
Dolewamy po trochu likier i miksujemy, aż krem będzie jaśniejszy i zwiększy swoją objętość. Wstawiamy go do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem z serka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, serek ucieramy widelcem z cukrem pudrem.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dolewamy do niej czekoladę.
Przekładamy część śmietanki do serka i krótko, za pomocą miksera łączymy, znów dodajemy trochę i miksujemy.
Na koniec wlewamy ostatnią porcję śmietanki i łączymy całość za pomocą łopatki. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie łączymy wszystkie składniki na nasączenia tortu.
Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, odstawiamy na bok jak tylko zacznie pyrkać. Dodajemy pokrojoną czekoladę i odstawiamy na 2 minut.
Łączymy składniki za pomocą mieszadła, aż się połączą i odstawiamy do przestudzenia.
Układamy blat biszkoptu na talerzu, nasączamy połową porcji płynu.
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem truflowy, wyrównujemy go za pomocą łopatki. Nakładamy na wierzch drugi blat ciasta, znów nasączamy i nakładamy tym razem krem z serka. Na koniec nakładamy ostatni blat.
Wyrównujemy brzegi tortu za pomocą łopatki, dokładając gdzie trzeba krem. Całość oblewamy polewą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Dekorujemy wierzch kremami, które pozostały w rękawach i serwujemy, krojąc gorącym nożem, za każdym razem wycierając go do sucha i podgrzewając we wrzątku.
Tort trzymamy w lodówce, najlepiej w pojemniku. Może tak stać do 4 dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W