Krem z mascarpone z pomarańczą i truskawkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Basia Ritz. Kuchnia z sercem
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na walentynki
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:krem:
250 g mascarpone (temperatura pokojowa)
200 g śmietany kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki cukru drobnego do wypieków
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
owoce:
filety z 1 pomarańczy
ok. 250 g truskawek
2 łyżki cukru drobnego do wypieków
parę listków melisy cytrynowej
parę listków mięty
likier pomarańczowy
Przygotowanie:
Przygotować owoce: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Pomarańczę wyfiletować, dodać do truskawek. Owoce oprószyć cukrem i zalać likierem. Dodać posiekaną melisę i miętę, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce mascarpone, nadal ubijając. Pod koniec dodać alkohol i skórkę z pomarańczy. Śmietanę ubić i dodać do kremu mieszając delikatnie szpatułką. Krem przełożyć do naczyń, w którym będzie serwowany (np. szklanki, duże kieliszki lub salaterki) i umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę. Gotowy krem podawać z macerowanymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W