Tort bezowy z owocami i kremem różanym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
Składniki:
- Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu lub soku cytrynowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g drobnego cukru
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody różanej
Owoce:
Do dekoracji:
- Listki mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy bezę. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Za każdym razem dopiero wtedy, jak poprzednia porcja całkowicie rozpuści się w białkach. Dodajemy sok z cytryny lub ocet miksujemy i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.
Dwie płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na papierze okręgi o tej samej średnicy. Na jeden wykładamy połowę masy i wyrównujemy lekko. Pozostałą część masy przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Wyciskamy mniejsze bezy, tak by się stykały. Obie blaszki na raz wkładamy do pieca nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i suszymy bezę ok. 2 h. Pilnujemy cały czas, by beza się nie zarumieniła.
Studzimy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej przez całą noc.
Składniki na krem przekładamy do miski i miksujemy, aż krem będzie gładki i sztywny. Na jeden blat nakładamy 2/3 kremu, układamy na kremie owoce pokrojone na kawałki. Przykrywamy drugim blatem (tym zrobionym z mniejszych bez), nakładamy pozostałą część kremu, dekorujemy owocami i miętą.
Dwie płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na papierze okręgi o tej samej średnicy. Na jeden wykładamy połowę masy i wyrównujemy lekko. Pozostałą część masy przekładamy do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Wyciskamy mniejsze bezy, tak by się stykały. Obie blaszki na raz wkładamy do pieca nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i suszymy bezę ok. 2 h. Pilnujemy cały czas, by beza się nie zarumieniła.
Studzimy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej przez całą noc.
Składniki na krem przekładamy do miski i miksujemy, aż krem będzie gładki i sztywny. Na jeden blat nakładamy 2/3 kremu, układamy na kremie owoce pokrojone na kawałki. Przykrywamy drugim blatem (tym zrobionym z mniejszych bez), nakładamy pozostałą część kremu, dekorujemy owocami i miętą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W