Semifreddo z owocami leśnymi

Semifreddo z owocami leśnymi
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 2 duże białka
  • 100 g cukru + 2 łyżki
  • 50 ml wody
  • 25 ml likieru z porzeczek lub innego
  • 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych
  • kilka bez

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z wody i cukru gotujemy syrop, tak by po zanurzeniu łyżeczki z syropem w miseczce z zimną wodą powstała nam miękka, elastyczna i łatwo formująca się kulka.
Białka ubijamy i gdy już się napowietrzą powoli dolewamy gorący syrop nie przerywając miksowania. Powinniśmy otrzymać ciągnącą, lśniącą i puszystą bezę.
Część owoców leśnych rozmrażamy i rozgniatamy z cukrem.
Bezy kruszymy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z mrożonymi owocami, pulpą z rozmrożonych owoców, likierem oraz bezami. Na koniec bardzo delikatnie łączymy z ubitą bezą i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zamrażalnika na min. 4 godziny. Przed podaniem wyciągamy na 15-20 minut, żeby masa trochę odtajała i dała się kroić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA