Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Bezy
Składniki:
- Blaty bezowe:
- białko z 6 jaj
- 310 g drobnego cukru
- 40 g kakao ciemnego
- Żelka truskawkowo- rabarbarowa:
- 300 g truskawek
- 300 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 5 g żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier
- 5 ml ekstraktu z wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misie miksera ubić białka na sztywno z cukrem, dodając go stopniowo podczas ubijania. Na koniec do ubitej masy dodać kakao. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na 2 części i nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym. Delikatnie wyrównać, tak byśmy uzyskali okręgi około 20 cm średnicy, wygładzając boki łyżką lub nożem ku górze. Blaty bezowe piec w temperaturze około 140º C około 40-50 minut.
Truskawki przełożyć do rondla i rozgnieć na miazgę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać małe kawałki rabarbaru, cukier i skrobię.
Owoce zagotować. Pod koniec gotowania dodać namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimniej wody żelatynę. Owoce wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do przestygnięcia.
Masę owocową przelać do formy sylikonowej i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii
Blat bezowy ułożyć na paterze. Rozsmarować na nim porcję bitej śmietany. Następnie ułożyć żelkę truskawkowo–rabarbarową.
Nałożyć kolejną porcję śmietany i przykryć kolejnym blatem. Na wierzch nałożyć konfiturę z płatków róży, opcjonalnie świeże truskawki. Tort oprószyć cukrem pudrem i posypać wiórkami czekoladowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.
Masę podzielić na 2 części i nanieść na blachy wyłożone papierem pergaminowym. Delikatnie wyrównać, tak byśmy uzyskali okręgi około 20 cm średnicy, wygładzając boki łyżką lub nożem ku górze. Blaty bezowe piec w temperaturze około 140º C około 40-50 minut.
Truskawki przełożyć do rondla i rozgnieć na miazgę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać małe kawałki rabarbaru, cukier i skrobię.
Owoce zagotować. Pod koniec gotowania dodać namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimniej wody żelatynę. Owoce wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do przestygnięcia.
Masę owocową przelać do formy sylikonowej i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii
Blat bezowy ułożyć na paterze. Rozsmarować na nim porcję bitej śmietany. Następnie ułożyć żelkę truskawkowo–rabarbarową.
Nałożyć kolejną porcję śmietany i przykryć kolejnym blatem. Na wierzch nałożyć konfiturę z płatków róży, opcjonalnie świeże truskawki. Tort oprószyć cukrem pudrem i posypać wiórkami czekoladowymi. Tort należy schłodzić przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W