Mini torciki bezowe z kremem pina colada
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
Składniki:
- Bezy kokosowe:
- 100 g białka
- 180 g cukru
- 30 g mąki kokosowej
Compote ananasowe:
- 60 g miąższu ananasa
- 80 g soku ananasowego
- 7 g skrobi kukurydzianej
- 30 g syropu z agawy
- 5 ml soku z limonki
- 5 ml soku z imbiru
- świeża kolendra
Krem pina colada:
- 100 g białej czekolady
- 250 g śmietany kremówki
- 30 ml białego rumu
- 2 płatki żelatyny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 80 g puree ananasowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj bezy. Białko na bezę ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na końcu dodaj mąkę kokosową. Przełóż do małych ringów o średnicy ok. 8-10 cm. Piecz 10 min w 160º C, zmniejsz temperaturę do 140º C i susz kolejne 40-50 min.
Zrób ananasowe compote. Ananasa pokrój w kostkę, zalej sokiem ananasowym, sokiem z limonki, syropem z agawy, sokiem z imbiru. Dodaj skrobię i doprowadź do wrzenia.
Gotuj chwilę, aż compote zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia. Kolendrę posiekaj i dodaj do ananasów.
Przygotuj krem. Kremówkę ubij na sztywno. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odciśnij.
Puree ananasowe podgrzej, dodaj żelatynę i odstaw do rozpuszczenia.
Kremówkę wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudzonym puree ananasowym, rumem i wiórkami kokosowymi.
Na spody bezowe nałóż porcję kremu, na niej rozsmaruj warstwę compote i przykryj kolejnym krążkiem bezowym. Schłodź w lodówce.
Zrób ananasowe compote. Ananasa pokrój w kostkę, zalej sokiem ananasowym, sokiem z limonki, syropem z agawy, sokiem z imbiru. Dodaj skrobię i doprowadź do wrzenia.
Gotuj chwilę, aż compote zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia. Kolendrę posiekaj i dodaj do ananasów.
Przygotuj krem. Kremówkę ubij na sztywno. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odciśnij.
Puree ananasowe podgrzej, dodaj żelatynę i odstaw do rozpuszczenia.
Kremówkę wymieszaj z ubitą śmietaną, ostudzonym puree ananasowym, rumem i wiórkami kokosowymi.
Na spody bezowe nałóż porcję kremu, na niej rozsmaruj warstwę compote i przykryj kolejnym krążkiem bezowym. Schłodź w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W