Suflety warzywne
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 żółtka jajek
- 250 ml warzywnego puree (do wyboru: marchewka
- dynia
- szpinak
- groch)
- 4 białka jajek
- starty ser
- cheddar lub grujer
- 1 łyżka świeżych
- posiekanych ziół
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posmaruj masłem 8 ramekinów albo litrową formę do sufletów. Posyp parmezanem. Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zagotuj czajnik wody. Podgrzej mleko z liściem laurowym i odstaw na 10 min. Potem wyjmij liść laurowy. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1 min. Powoli dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Roztrzep żółtka jajek i dodaj je do beszamelu. Dodaj warzywne puree i ser. Dobrze dopraw. Ubij białka jajek. Część dodaj do warzywnej masy. Następnie masę wylej na pozostałe białka i wymieszaj delikatnie. Wyłóż mieszankę do foremek. Wstaw ramekiny do kąpieli wodnej, a następnie do piekarnika. Piecz, aż wyrosną i zarumienią się, czyli około 15 – 20 min. Wyjmij suflety z kąpieli wodnej i podaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W