Tarta tatin z cykorii
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 garść posiekanego
- świeżego rozmarynu
- 6 główek cykorii
- obranych i przeciętych wzdłuż
- sól i pieprz
- 3 łyżki czerwonego wina
- 1 porcja ciasta francuskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztop cukier w rondlu nad średnim ogniem (5 min). Dodaj ocet, a potem oliwę, masło i rozmaryn. Do rondla włóż cykorie. Posyp solą i pieprzem, zakryj folią i gotuj przewracając od czasu do czasu, aż zmiękną i ściemnieją, czyli około 45 min. Odkryj i gotuj jeszcze przez 15 min, żeby odparować syrop. Polej winem i znowu odparuj nieco, 3 – 5 min. Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Rozłóż cykorie do 6 foremek. Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego 6 okręgów, które będą pasować do ramekinów. Połóż okrąg na każdej foremce i przykryj nim cykorie jak kocem. Piecz, aż ciasto będzie złociste, czyli 20 min. Wyjmij tarty na deskę. Podawaj w ten sposób z rukolą lub sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W