Tartinki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
WERSJA Z GRZYBAMI, PIETRUSZKĄ I CREME FRAICHE
łyżka masła
750 g mieszanych grzybów
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
1/4 miarki białego wina
2 duże łyżki crème fraîche
posiekana natka pietruszki
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Roztopić na patelni łyżkę masła, aż powstanie piana. Obsmażyć grzyby, dodając na końcu na minutę posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Zdeglasować białym winem i wygotować. Domieszać 2 łyżki crème fraîche. Posypać natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny. Nałożyć na tartinkę.
WERSJA Z TAPENDĄ OLIWKOWĄ, Z POMIDOREM I BAZYLIĄ:
niewielki pomidor
2 łyżeczki oliwy
sól i pieprz
łyżka rozdrobnionych listków bazylii
2 – 3 łyżki tapenady z czarnych oliwek
Przygotowanie:
Usunąć pestki z pomidora, pokroić go i wymieszać z oliwą, bazylią, solą i pieprzem. Rozsmarować tapenadę na grzankach i nałożyć na nią masę z pomidora i bazylii.
WERSJA Z BOBEM, Z MIĘTĄ I SEREM KOZIM:
miarka łuskanego bobu
oliwa
sól i pieprz
łyżka posiekanych listków mięty
1/2 miarki świeżego sera koziego
Przygotowanie:
Zagotować wodę i posolić jak do makaronu. Parzyć bób przez minutę, żeby zmiękła łupina. Odsączyć i przelać lodowatą wodą. Obrać z łupin, zachowując jedynie miękki, zielony miąższ. Wymieszać go w misce z oliwą z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem. Posiekać liście mięty i domieszać. Posmarować grzanki kozim serem, a na wierzch nałożyć piure z bobu.
Przygotowanie grzanek
bagietka
oliwa
Rozgrzać piekarnik do 200º. Pokroić bagietkę na kromki grubości 3 mm. Lekko posmarować oliwą z obu stron i położyć na blasze. Piec w piekarniku przez 3 – 5 min, zrumienić wg uznania. Przełożyć i piec z drugiej strony.
© Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W