Sałatka z gruszek i awokado
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzała
- twarda gruszka
- 1 ugotowana pierś kurczaka
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- marynowana ostra papryka
Aromatyczny olej syczuański
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- 1-2 suszone papryczki chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia przygotować olej aromatyczny: przyprawy zagrzać z olejem, nie gotować i zostawić na noc. Odcedzić na gęstym sicie i używać do przyprawiania dań na zimno. Kurczaka pokroić lub porwać w paseczki, wymieszać z olejem syczuańskim i sezamowym, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Gruszkę i awokado obrać. Pokroić w plasterki, ułożyć naprzemiennie plastry, skropić sokiem z cytryny. Na środku rozety z gruszek i awokado układać pikantną sałatkę z kurczaka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W