Totopos i nachos
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- totopos:
- 10 szt. tortilli kukurydzianych
- olej
nachos:
- totopos zrobione ze składników powyżej
- ok. 150 g sera manchego lub cheddar
- 2-3 łyżki papryczek jalapeno ze słoika
- ½ czerwonej papryki słodkiej
- sól
Do podania:
- świeża kolendra, guacamole,, pico de gallo etc.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy totopos, kroimy tortille w trójkąty i na dobrze rozgrzanym oleju smażymy partiami, aż ładnie się przyrumienią i zrobią chrupiące. Wlewamy olej do rondelka na wysokość ok. 2-3 cm tak, by trójkąty tortilli mogły swobodnie pływać. Następnie odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, przyprawiamy solą i rozkładamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Paprykę słodką i jalapenio kroimy w kostkę, a ser ścieramy na grubej tarce. Posypujemy paprykami i serem totopos, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) i czekamy, aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie wyschnie, powinien być ciągnący. Podajemy od razu posypane kolendrą z dodatkowymi dipami i pico de gallo.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź