Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki sałatki:
2 piersi kurczaka bez kości i skóry
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
225 g mieszanki sałat
225 g rukoli
1 pęczek kolendry
4 dymki, cienko pokrojone
2 posiekane, dojrzałe pomidory
400 ml puszka czarnej fasoli, opłukanej i odcedzonej
2 awokado bez pestek, obrane i pokrojone w kostkę
200g mrożonej kukurydzy
pokruszone chipsy z tortilli
Składniki dressingu:
sok i skórka z 2 limonek
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy dijon
szczypta soli (do smaku)
1 papryczka chipotle, drobno posiekana
Przygotowanie sałatki:
Potnij piersi w długie paski. Wymieszaj mąkę, sproszkowane chilli i sól. Obtocz w tym mięso. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej tłuszcz. Smaż paski mięsa, aż będą złociste i chrupkie.
W dużej misce wymieszaj liście sałaty, rukolę, kolendrę i natkę. Na środku połóż pomidory i fasolę. Dookoła ułóż awokado. Posyp kukurydzą i chipsami, dodaj paski mięsa.
Przygotowanie dressingu:
Utrzyj dokładnie wszystkie składniki. Polej sałatkę.
Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W