Tres leches – ciasto nasączane trzema rodzajami mleka

Tres leches – ciasto nasączane trzema rodzajami mleka
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 480 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 355 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżka pasty z wanilii
  • 8 białek (jaja rozmiar L)
  • 240 g masła
Do nasączenia:
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 355 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 400 g mleka skondensowanego, słodzonego
Ponadto:
  • 2-3 szklanki kremówki 30-36%, schłodzonej
  • 250 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • truskawki do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki również. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dzieży miksera. Dosypujemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i ucieramy do czasu, aż uzyskamy mokry piasek.

W osobnej misce łączymy mleko ze śmietaną, białkami i pastą z wanilii, dolewamy do ucieranych składników w dwóch porcjach. Jak pierwsza połączy się z mąką i masłem, dolewamy resztę. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników i otrzymania jednolitej masy. Łopatką mieszamy całość od spodu, żeby mieć pewność, że całość dobrze się wymieszała.

Przelewamy na blaszkę, wyrównujemy wierzch lekko postukując formą i wstawiamy do pieca na ok. 40 - 50 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy ciasto przez 10-15 minut.

W tym czasie łączymy ze sobą mleko 3,2 %, mleko skondensowane słodkie i niesłodzone. Ciasto wyciągamy z formy, pozbywamy się papieru do pieczenia, nakłuwamy dość gęsto widelcem i stopniowo polewamy mlekiem, aż ciasto wchłonie cały płyn. Odstawiamy do schłodzenia.

W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na tzw. , czyli nie do sztywnego ubicia. Mascarpone ucieramy z pastą z wanilii najlepiej łopatką, aż się rozluźni, następnie dodajemy do niego stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta śmietaną i truskawkami. Kroimy po schłodzeniu.

 

Tipy:

  • Miłość Meksykanów do słodzonego mleka skondensowanego nie zna granic.
  • Ciasto można zrobić na wiele sposobów, np. zacząć od ubijania jaj na puch, zrobić bardziej biszkoptowe, bez masła, tak czy inaczej, nie boimy się zalać tą ilością mleka – wchłonie płyn.
  • Przed zalaniem można ściąć wierzch i odciąć boki, będzie ładniej wyglądać.
  • Wykorzystam same białka – ciasto będzie odrobinę lżejsze, a przede wszystkim… bielsze, przez brak żółtek – żółtka wykorzystajcie do innego deseru.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA