Tres leches – ciasto nasączane trzema rodzajami mleka
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 480 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 80 ml kwaśnej śmietany
- 355 ml mleka 3,2 %
- 1 łyżka pasty z wanilii
- 8 białek (jaja rozmiar L)
- 240 g masła
Do nasączenia:
- 180 ml mleka 3,2%
- 355 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 400 g mleka skondensowanego, słodzonego
Ponadto:
- 2-3 szklanki kremówki 30-36%, schłodzonej
- 250 g mascarpone
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- truskawki do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki również. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dzieży miksera. Dosypujemy cukier, sól i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło i ucieramy do czasu, aż uzyskamy mokry piasek.
W osobnej misce łączymy mleko ze śmietaną, białkami i pastą z wanilii, dolewamy do ucieranych składników w dwóch porcjach. Jak pierwsza połączy się z mąką i masłem, dolewamy resztę. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia się składników i otrzymania jednolitej masy. Łopatką mieszamy całość od spodu, żeby mieć pewność, że całość dobrze się wymieszała.
Przelewamy na blaszkę, wyrównujemy wierzch lekko postukując formą i wstawiamy do pieca na ok. 40 - 50 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy ciasto przez 10-15 minut.
W tym czasie łączymy ze sobą mleko 3,2 %, mleko skondensowane słodkie i niesłodzone. Ciasto wyciągamy z formy, pozbywamy się papieru do pieczenia, nakłuwamy dość gęsto widelcem i stopniowo polewamy mlekiem, aż ciasto wchłonie cały płyn. Odstawiamy do schłodzenia.
W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na tzw. ⅔, czyli nie do sztywnego ubicia. Mascarpone ucieramy z pastą z wanilii najlepiej łopatką, aż się rozluźni, następnie dodajemy do niego stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta śmietaną i truskawkami. Kroimy po schłodzeniu.
Tipy:
- Miłość Meksykanów do słodzonego mleka skondensowanego nie zna granic.
- Ciasto można zrobić na wiele sposobów, np. zacząć od ubijania jaj na puch, zrobić bardziej biszkoptowe, bez masła, tak czy inaczej, nie boimy się zalać tą ilością mleka – wchłonie płyn.
- Przed zalaniem można ściąć wierzch i odciąć boki, będzie ładniej wyglądać.
- Wykorzystam same białka – ciasto będzie odrobinę lżejsze, a przede wszystkim… bielsze, przez brak żółtek – żółtka wykorzystajcie do innego deseru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź