Tort z kremem herbacianym

Tort z kremem herbacianym
Oceń przepis:
191 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Krem czekoladowo-herbaciany:
Glazura czekoladowa:
  • 300 g czekolady
  • 150 g śmietany
  • 30 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj biszkopt czekoladowy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej przez sito.
Jajka z cukrem podgrzej w rondlu do temp. 40 -50 stopni C i cały czas mieszaj.
Następnie przełóż podgrzane jaja do miksera i ubij na puszystą masę.
Dodaj przesianą mąkę z kakao, proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do trzech tortownic wyłożonych pergaminem o średnicy 24 cm. Ciasto wyrównaj i piecz w temp. 170-180 stopni przez około 20 minut.

Mleko zagotuj do temp. 80 stopni i zaparz w nim herbatę.
Herbatę parz przez 10 minut pod przykryciem. Następnie przecedź mleko i ponownie podgrzej.
Żelatynę namocz w wodzie. Po napęcznieniu odciśnij ją z nadmiaru wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj tak, żeby żelatyna się dokładnie rozpuściła.
Gorącym mlekiem z rozpuszczoną żelatyną zalej drobno posiekaną czekoladę.
Poczekaj 3-4 min tak, by ciepłe mleko rozpuściło kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej blenderem.
Kremówkę ubij na ¾ , nie na sztywno i połącz z czekoladą o temp. 40-45 stopni C.

Biszkopt pokrój na 3 placki i delikatnie nasącz ponczem herbacianym. Na pierwszy biszkopt wyłóż krem. Wyrównaj. Połóż kolejny biszkopt i nałóż masę. Na górę połóż ostatni biszkopt. Tort obłóż masą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Tort po schłodzeniu oblewamy na kratce polewą czekoladową. Aby ją przygotować, do śmietany dodaj kawałki czekolady i kawałki masła. Wszystkie składniki podgrzej i cały czas mieszaj do momentu, aż powstanie gładka polewa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA