Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą

Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Tarty
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
Ciasto:
półtorej filiżanki mąki jaglanej (plus dodatkowa do podsypania)
półtorej filiżanki mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli morskiej
ćwierć filiżanki oleju z krokosza albo otrębów ryżowych
ćwierć filiżanki wody

Farsz:
łyżka oliwy
1 posiekana cebula
1 pęczek posiekanego jarmużu (młodego szpinaku albo boćwiny)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
pół filiżanki pokrojonych na pół czarnych oliwek bez pestek
1 filiżanka koziej fety
1 łyżka koperku
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Wymieszać suche składniki, dodać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto. Przykryć i schłodzić przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek o grubości 3 mm. Formę o średnicy 25 cm wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Obciążyć ciasto suchą fasolą albo ryżem i piec przez 10 minut. Ostudzić.
Cebulę zrumienić na oliwie. Dołożyć jarmuż i smażyć przez pół minuty. Dodać gałkę muszkatołową, oliwki, fetę, koperek i pieprz. Wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć farsz na ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, aż feta się stopi. Ostudzić przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA