Ciasteczka Phoebe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 200 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1 duże jajko
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej
- 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej w formie chocolate chips, drobnych)
- 1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych, solonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym na bardzo jasną, pulchną masę.
Jajko rozkłócamy widelcem, mąkę przesiewamy z sodką. Na zmianę w trakcie miksowania dolewamy trochę jajka i dosypujemy mąkę.
Wlewamy pastę z wanilii, wsypujemy poszatkowane czekolady i pokrojone drobniej orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po porcji ciasta w wielkości orzecha włoskiego. Zachowujemy odstępy, bo ciastka się lekko rozlewają. Pieczemy ok. 5-8 minut.
Jajko rozkłócamy widelcem, mąkę przesiewamy z sodką. Na zmianę w trakcie miksowania dolewamy trochę jajka i dosypujemy mąkę.
Wlewamy pastę z wanilii, wsypujemy poszatkowane czekolady i pokrojone drobniej orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po porcji ciasta w wielkości orzecha włoskiego. Zachowujemy odstępy, bo ciastka się lekko rozlewają. Pieczemy ok. 5-8 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W