Ciasteczka Phoebe

Ciasteczka Phoebe
Oceń przepis:
102 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej w formie chocolate chips, drobnych)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów arachidowych, solonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym na bardzo jasną, pulchną masę.
Jajko rozkłócamy widelcem, mąkę przesiewamy z sodką. Na zmianę w trakcie miksowania dolewamy trochę jajka i dosypujemy mąkę.
Wlewamy pastę z wanilii, wsypujemy poszatkowane czekolady i pokrojone drobniej orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po porcji ciasta w wielkości orzecha włoskiego. Zachowujemy odstępy, bo ciastka się lekko rozlewają. Pieczemy ok. 5-8 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA