Pieczony półgęsek na musie z wędzonych śliwek, wina i sera pleśniowego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 5 grubych plastrów półgęska
- łyżka masła
- czerwona cebula
- 10 dkg śliwek suszonych
- szklanka czerwonego słodkiego wina
- 15 dkg sera pleśniowego
- pieprz
- sól
- sałatka z roszponki z orzechami i chilli:
- 3 garście roszponki
- garść uprażonych orzechów laskowych
- łyżeczka pieprzu cayenne
- pieprz
- sól
- kilka listów tymianku
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino. Redukuj sos przez 15 minut. Gotowy sos zblenduj. Do przestudzonego musu dodaj ser pleśniowy i zblenduj wszystkie składniki ponownie. Dopraw solą i pieprzem.
Z pieprzu, soli, tymianku, musztardy, octu winnego i oliwy z oliwek zrób dressing.
Orzechy laskowe przypraw pieprzem i rozgnieć. Roszopnkę polej dressingiem i dodaj do niej orzechy. Na patelni grillowej usmaż plastry półgęska. Podawaj je z musem z suszonych śliwek, wina i sera pleśniowego.
Z pieprzu, soli, tymianku, musztardy, octu winnego i oliwy z oliwek zrób dressing.
Orzechy laskowe przypraw pieprzem i rozgnieć. Roszopnkę polej dressingiem i dodaj do niej orzechy. Na patelni grillowej usmaż plastry półgęska. Podawaj je z musem z suszonych śliwek, wina i sera pleśniowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W