Tajska sałatka z wołowiną i makaronem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:400 g wołowiny
1 główka czosnku
kawałek imbiru
3 chili
sos rybny
cukier palmowy
jasny sos sojowy
ocet ryżowy
1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
2 czerwone papryki
1 marchewka
1 pęczek tajskiej bazylii
1 pęczek kolendry
1 długi ogórek
6 pomidorów
200 g kiełków fasoli
pół filiżanki prażonych orzeszków ziemnych
suszone krewetki
prażona szalotka
1 limetka
trawa cytrynowa
1 sałata lodowa o ładnych liściach
sól i pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron zblanszować. Przyprawioną solą i pieprzem wołowinę obsmażyć na oliwie. Przełożyć do miski, skropić sosem sojowym i rybnym.
W moździerzu rozdrobnić czosnek, imbir, suszone krewetki, trawę cytrynową, cukier i chili. Dolać sosu rybnego, sojowego i octu.
Pokroić paprykę, marchewkę, ogórek i pomidory. Wymieszać z bazylią i kolendrą. Dodać makaron, przygotowany w moździerzu dressing i wołowinę.
Posypać prażoną szalotką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W