Zupa Tom Kha

Zupa Tom Kha
Oceń przepis:
174 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Wegańskie zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

300 g boczniaków
  • 2 puszki mleczka kokosowego / 800 ml
1–2 papryczki chili, pozbawione pestek
  • 1 szalotka
  • 2 pomidory
  • 8 liści kaffiru, suszonych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
sok wyciśnięty z 1–2 limonek
  • 1 pęczek kolendry
Do podania: ćwiartki limonki, kilka plasterków chili, opcjonalnie ugotowany ryż obok zupy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Imbir obrać za pomocą małej łyżeczki, a następnie posiekać. Trawę cytrynową obrać z wierzchniej, twardej warstwy, następnie rozbić tępą krawędzią noża i pokroić na cienkie plasterki, mniej więcej 1–2 mm. Tak przygotowane składniki wrzucić do garnka, wlać pierwsze 2 puszki mleczka kokosowego i podgrzewać na średnim ogniu. Tak, potem będą potrzebne 2 kolejne puszki.

W tym czasie boczniaki oczyścić i pokroić na grube paski. Kiedy mleczko kokosowe w garnku zacznie się lekko gotować, dodać boczniaki, kolejne dwie puszki mleczka i dalej podgrzewać.

Papryczki chili pokroić w cienkie plasterki, szalotkę na cienkie półplasterki, a pomidory na ósemki. Gdy zupa w garnku zacznie się lekko gotować, dodać wszystkie pozostałe składniki poza limonką i gotować całość pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 15–20 minut. Zupa przez cały ten czas powinna delikatnie bulgotać, a nie intensywnie się gotować i pienić.

Po upływie tego czasu, gdy aromaty odpowiednią się rozprowadzą, a boczniaki będą miękkie i nasączone kokosowym wywarem, skosztować zupy i doprawić ją do smaku sokiem z limonki oraz w razie potrzeby większą ilością soli. Powinna być delikatnie słodka i tylko lekko kwaśna, dlatego sok z limonki należy dodawać stopniowo. Kiedy tom kha będzie miała odpowiedni smak, posiekać kolendrę, wsypać do zupy i zamieszać.

Na koniec zupę rozlać do misek, dla chętnych na stole można postawić dodatkowe ćwiartki limonki oraz plasterki chili. Jeśli chcecie, żeby zupa wystarczyła za cały obiad, podajcie ją z ugotowanym ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA