Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Wegańskie zupy
Składniki:
- 1 szklanka drobnej fasoli, namoczonej przez noc w 2 litrach wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 wędzone śliwki, pokrojone w paski
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- olej
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki cząbru
- 2 ząbki czosnku
- olej roślinny
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę, marchew i pietruszkę pokroić w równą, drobną kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wędzoną śliwkę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz i kminek.
Na sam koniec dodać posiekać czosnek, ziemniaki oraz pozostałe przyprawy i smażyć kolejną minutę. Dodać wtedy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła przez noc, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Kiedy fasola będzie miękka, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną świeżą pietruszką i ulubionym pieczywem.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wędzoną śliwkę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz i kminek.
Na sam koniec dodać posiekać czosnek, ziemniaki oraz pozostałe przyprawy i smażyć kolejną minutę. Dodać wtedy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła przez noc, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Kiedy fasola będzie miękka, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną świeżą pietruszką i ulubionym pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W