Bagietka z pieczonym udźcem indyczym i dżemem agrestowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski, Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- udziec z indyka
- sól
- czerwona papryka
- 4 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone pomidory
- łyżeczka pieprzu cayenne
- kilka ziaren kolendry
- puszka pomidorów krojonych
- 100 ml soku pomarańczowego
- kilka listków świeżej mięty
- ulubiona bagietka
- kilka listków świeżej bazylii
- worek do pieczenia
- dżem:
- 2 szklanki agrestu
- 3 łyżki miodu
- średni ogórek
- cebula szalotka
- 100 ml soku pomarańczowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udziec z indyka natrzyj solą i włóż go do worka do pieczenia.
Pokrojoną paprykę, cebulę, zielone pomidory, oraz czosnek dodaj do worka. Dopraw pieprzem i kolendrą. Dodaj pomidory z puszki, sok pomarańczowy i miętę.
Zawiąż worek i całość wymieszaj. Piecz w 180 stopniach, około 30- 40 minut.
W trakcie pieczenia mięsa zrób szybki dżem. Na patelnię wsyp agrest, polej miodem i rozgnieć.
Dodaj pokrojoną cebulę.
Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i dodaj do agrestu.
Dżem przełóż do innego naczynia, dolej sok pomarańczowy i zblenduj.
Bagietkę skrop oliwą i przypiecz na grillu.
Upieczonego indyka pokrój w plastry.
Bagietkę posmaruj dżemem. na wierzch nałóż mięso, warzywa i listki bazylii. Smacznego!
Pokrojoną paprykę, cebulę, zielone pomidory, oraz czosnek dodaj do worka. Dopraw pieprzem i kolendrą. Dodaj pomidory z puszki, sok pomarańczowy i miętę.
Zawiąż worek i całość wymieszaj. Piecz w 180 stopniach, około 30- 40 minut.
W trakcie pieczenia mięsa zrób szybki dżem. Na patelnię wsyp agrest, polej miodem i rozgnieć.
Dodaj pokrojoną cebulę.
Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i dodaj do agrestu.
Dżem przełóż do innego naczynia, dolej sok pomarańczowy i zblenduj.
Bagietkę skrop oliwą i przypiecz na grillu.
Upieczonego indyka pokrój w plastry.
Bagietkę posmaruj dżemem. na wierzch nałóż mięso, warzywa i listki bazylii. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W