Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Śmietanowy sos chrzanowy:
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • szczypta soli i cukru
  • skórka z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oleju Kujawskim przesmaż rodzynki i orzechy. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki młode buraki. Delikatnie podlej je wodą. Następnie dodaj brokuły a na koniec liście botwiny. Warzywa dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru i duś przez 5 minut. Do gotowych warzyw dodaj masło i świeży koperek.
Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. Kawałki ryby połóż na małym arkuszu pergaminu, wcześniej skropionym olejem i wstaw go na patelnię. Rybę smaż od strony skóry. Kiedy skóra nabierze złotego koloru, przełóż rybę na drugą stronę i wyłącz kuchenkę. Ryba spokojnie dojdzie na rozgrzanej patelni.




Śmietanowy sos chrzanowy:

Śmietanę połącz z chrzanem, solą, cukrem i skórka z cytryny.
Rybę podaj na warzywach z porcją sosu chrzanowego. Na koniec danie skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA