Tatar z łososia

Tatar z łososia
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 g surowego łososia
  • 1 pomarańcza
  • 1 burak
  • sól
  • pieprz
  • ½ małej chili
  • 2 listki kaffir
  • 1 trawa cytrynowa
  • ½ pęczka kolendry
Do podania:
  • 4 sporej wielkości grzanki
  • kilka gałązek koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia myjemy, suszymy i pozbywamy skóry i ości. Kroimy w kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem, częścią soku z pomarańczy i skórką z ćwiartki pomarańczy.
Burak obieramy i kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki.
W misce układamy warstwę buraczków, na to kładziemy listki limonki i rozgniecioną trawę cytrynową.
Nakładamy łososia, posypujemy poszatkowaną kolendrą i znów układamy plastry buraka. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Serwujemy na grzankach udekorowane plastrami buraka i koperkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA