Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami
- 1 biała cebula
- mąka pełnoziarnista
- 2 jajka
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
- Sos:
- łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami
- szklanka bulionu warzywnego
- mąka pszenna
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 pomidor obrany ze skórki
- łyżeczka soku z cytryny
- olej rzepakowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek ciasta smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W