Kluski śląskie z soczewicy z gulaszem z młodych warzyw
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kluski:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej
- 2 cebule
- skrobia ziemniaczana (¼ objętości soczewicy)
- sól
- pieprz czarny
- kminek mielony
- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia
Gulasz:
- 1 tofu wędzone
- 2 czerwone cebule
- 400 g pomidorów pelati
- 10-12 zielonych szparagów
- 100 g groszku cukrowego
- 1 kalarepka
- 1 mały kalafior
- seler naciowy
- 1 mały brokuł
- 1 papryka ramiro
- 4 śliwki czerwone
- ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- cukier
- olej rzepakowy
- świeże zioła (oregano, lubczyk, bazylia)
- koperek
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kluski: cebulę przesmażamy na oleju kokosowym. Ugotowaną soczewicę i przesmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, kminek mielony, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy ciasto , dzielimy na małe kawałki, formujemy kluski z dziurką. Tak przygotowane gotujemy wodzie z dodatkiem soli i odrobiny skrobi ziemniaczanej.
Gulasz: na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy w trakcie troszkę cukru, karmelizujemy, zalewamy octem. Odparowujemy. Do powstałego sosu dodajemy śliwki świeże i pomidory pelati. Dusimy do miękkości, miksujemy, doprawiamy raz jeszcze octem i solą oraz pieprzem.
Pozostałe warzywa kroimy, przesmażamy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Sos wylewamy na talerz, układamy kluski, smażone warzywa i posypujemy kruszonym, wędzonym tofu. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź