Zapiekanka z brokułów z kaszą bulgur w sosie śmietanowym z salsą z zielonych jabłek
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Składniki:
- Zapiekanka:
- 2 brokuły
- świeży koper włoski
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 pomidory
- pomarańcza
- sól
- pieprz
- Sos do zapiekanki:
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 300 ml słodkiej śmietany 36%
- 1/4 szklanki kaszy bulgur
- Salsa z zielonych jabłek:
- 3 antonówki
- 1/2 mango
- skórka i sok z jednej limonki
- sól
- tajska papryczka chilli
- kilka listków kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Różyczki brokułów zblanszuj i porwij je na mniejsze kawałki. Koper włoski pokrój na małe kawałki. Ząbki czosnku posiekaj, a pomidory i pomarańcze pokrój w kostkę. W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos do zapiekanki. Na patelni upraż migdały, dodaj do nich czosnek niedźwiedzi. Uprażone migdały połącz ze śmietaną. Sos dopraw solą i posiekanym świeżym oregano. Na koniec dodaj kaszę bulgur. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz pod przykryciem 10 minut. Kolejne 10 minut piecz bez przykrycia. Przygotuj salsę. Jabłka pokrój w bardzo drobną kostkę. Owoce połącz z posiekanym mango. Salsę dopraw sokiem z limonki i skórką oraz solą. Na koniec dodaj posiekaną papryczkę chilli i listki kolendry. Zapiekankę podawaj z salsą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W