Parowańce z sosem z czerwonych poprzeczek

Parowańce z sosem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11_
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Farsz:
Owocowy sos:
  • ok. 80 g czerwonej porzeczki
  • zesty z limonki
  • zesty z pomarańczy
  • ½ szklanki malin w syropie
  • sok z pomarańczy
  • kora cynamonu
  • anyż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Włóż do miski drożdże, wlej ciepłe mleko. Dodaj ciepłe, płynne masło. Dodaj cukier, następnie jajko. Wsyp mąkę. Wszystko wymieszaj. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój miętę. Dodaj ją do poprzeczek. Wszystko wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta urwij porcję. Uformuj placuszek, na środku nałóż farsz. Zamknij i uformuj z tego kulkę. Uformowane parowańce włóż do bambusowego koszyczka wyłożonego papierem i gotuj je na parze przez ok. 12 minut.
Gotowe parowańce podawaj z sosem. Do gotującej się w garnuszku czerwonej porzeczki dodaj zesty z limonki i pomarańczy. Dodaj słoiczek malin w syropie. Do tego dołóż sok z wyciśniętej pomarańczy, korę cynamonu i anyż. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Sos przetrzyj przez sito, aby stał się jednolity.
Parowańce podawaj z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA