Parowańce z sosem z czerwonych poprzeczek

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11_
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- Parowańce:
- 1 łyżeczka drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- ok. 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
Farsz:
- świeża mięta
- 80 g porzeczek
Owocowy sos:
- ok. 80 g czerwonej porzeczki
- zesty z limonki
- zesty z pomarańczy
- ½ szklanki malin w syropie
- sok z pomarańczy
- kora cynamonu
- anyż
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Włóż do miski drożdże, wlej ciepłe mleko. Dodaj ciepłe, płynne masło. Dodaj cukier, następnie jajko. Wsyp mąkę. Wszystko wymieszaj. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój miętę. Dodaj ją do poprzeczek. Wszystko wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta urwij porcję. Uformuj placuszek, na środku nałóż farsz. Zamknij i uformuj z tego kulkę. Uformowane parowańce włóż do bambusowego koszyczka wyłożonego papierem i gotuj je na parze przez ok. 12 minut.
Gotowe parowańce podawaj z sosem. Do gotującej się w garnuszku czerwonej porzeczki dodaj zesty z limonki i pomarańczy. Dodaj słoiczek malin w syropie. Do tego dołóż sok z wyciśniętej pomarańczy, korę cynamonu i anyż. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Sos przetrzyj przez sito, aby stał się jednolity.
Parowańce podawaj z sosem. Smacznego!
W tym czasie przygotuj farsz. Pokrój miętę. Dodaj ją do poprzeczek. Wszystko wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta urwij porcję. Uformuj placuszek, na środku nałóż farsz. Zamknij i uformuj z tego kulkę. Uformowane parowańce włóż do bambusowego koszyczka wyłożonego papierem i gotuj je na parze przez ok. 12 minut.
Gotowe parowańce podawaj z sosem. Do gotującej się w garnuszku czerwonej porzeczki dodaj zesty z limonki i pomarańczy. Dodaj słoiczek malin w syropie. Do tego dołóż sok z wyciśniętej pomarańczy, korę cynamonu i anyż. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Sos przetrzyj przez sito, aby stał się jednolity.
Parowańce podawaj z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W