Bakaliowe bułeczki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- Mała Improwizacja (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- 150 g Lurpak Premium Miks Klasyczny
- 500 ml mleka
- 40 g drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 120 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 1 kg mąki pszennej
- 1 czubata łyżka skórki z pomarańczy
- 6 moreli suszonych eko
- 2 łyżki żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- cukier rafinada
- 1 żółtko + 1 łyżka wody
Do podania:
- ser castello z ananasem
- Lurpak Premium Miks Klasyczny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, 150 ml mleka podgrzać do temperatury 35 stopni, wlać do drożdży i wymieszać z 4 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, jaja, zaczyn i wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść dodając bakalie. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać rafinadą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Podajemy z serkiem ananasowym lub miksem klasycznym.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, jaja, zaczyn i wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść dodając bakalie. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez około 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasta uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać rafinadą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Podajemy z serkiem ananasowym lub miksem klasycznym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W