Prosta surówka z młodej kapusty
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Ilość porcji:
- 6
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- sól
- pieprz
- ½ szklanki rodzynek
- 1 marchew
- koperek
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę myjemy, oczyszczamy z nieładnych liści, przecinamy na ćwiartki, wycinamy głąb i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, przyprawiamy 1 płaską łyżką soli i ugniatamy. Po chwili liście zaczną mięknąć i puszczać sok. Należy wtedy kapustę porządnie odcisnąć, np. na sicie lub przez gazę.
Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy do niej startą marchew (najlepiej na drobnych oczkach), rodzynki (można je wcześniej namoczyć, ja tego nie robię, bo lubię twarde), dodajemy 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i sporą ilość drobno posiekanego czosnku. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.
Odstawiamy surówkę do lodówki, przykrytą folią spożywczą, żeby się przegryzła i zmiękła. Serwujemy po ok. 30-40 minutach, lub wcześniej jeśli nie możemy się doczekać!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź