Bajgle
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- (na ok. 12 sztuk)
- 500 g mąki pszennej chlebowej lub 100 g mąki 00 i 400 g mąki tortowej typ 450
- 50 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- białko do posmarowania
- sezam i mak do obsypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do wody dodajemy cukier puder i pokruszone drożdże, dokładnie wszystko rozpuszczamy i odstawiamy. Do miski do robota stacjonarnego przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od rąk bądź miski w robocie. Wodę zagotowujemy z miodem. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i palcem robimy w środku dziurkę, którą lekko rozciągamy. Odkładamy do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 20-30 minut. Do pyrkającej wody wrzucamy po 2-3 bajgle i po kilku minutach przewracamy je na drugą stronę. W sumie gotujemy je do czasu, aż wypłyną i podrosną - ok. 5 minut. Odsączamy łyżką cedzakową, układamy na papierze do pieczenia, obsypujemy ziarnami.
Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temp. do 210 stopni i wkładamy blachę z bajglami. Pieczemy ok. 15 -20 minut. Studzimy na kratce.
Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temp. do 210 stopni i wkładamy blachę z bajglami. Pieczemy ok. 15 -20 minut. Studzimy na kratce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W