Chłodnik z pieczonych warzyw + podpłomyki orkiszowe z awokado
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
Chłodnik
- 3 pomidory
- 1 małe chilli
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki upieczonego czosnku
- 3 upieczone papryki bez skóry
- kolendra
- bazylia
- 1 łyżka prażonego kminu
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- oliwa z oliwek
- 1 kromka chleba razowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Podpłomyki orkiszowe
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 500)
- 1/4 kostki drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa pokroić na kawałki, zioła posiekać i dodać resztę przypraw, przecier pomidorowy i porwany chleb. Całość zmiksować w blenderze dodając stopniowo oliwę.
Podawać z podpłomykami orkiszowymi.
Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie placki. Piec je na suchej patelni.
Podawać z podpłomykami orkiszowymi.
Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie placki. Piec je na suchej patelni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W